Us Heit Distillery

DestileerketelEen stage bij een Schotse whiskystokerij in 1999, bracht Aart

van der Linde tot de volgende geestelijke notitie: "Dit zet ik op

mijn harde schijf, daar ga ik wat mee doen".

 

En zo geschiedde: in 2002 begon de bierbrouwer uit Bolsward met het stoken van een single malt whisky genaamd: Frysk Hynder. Met het stoken van whisky blijft Aart van der Linde dichter bij zijn oorspronkelijke brouwersvak dan menigeen denkt.

 

Deze single malt whisky wordt van 100% mout gemaakt uit
eigen mouterij. Eerst wordt er een bierbeslag gemaakt, waaraan geen hop wordt toegevoegd. Dit bierbeslag wordt niet gekookt, hetgeen met het bierbeslag voor het maken van bier wel gebeurd.

 

Door een proces van gisting krijg je op natuurlijke wijze alcohol. Als het is vergegist, wordt het overgepompt naar een distilleerketel en begint het distillatieproces. Dit doen we op de Schotse manier; twee keer.

 

Het whiskydestillaat wordt opgeslagen in "verse", eikenhouten vaten, waarin bijvoorbeeld wijn, cognac of sherry heeft gelagerd, die uit Frankrijk en Spanje worden betrokken.
Deze vaten zijn belangrijk voor het rijpingsproces.

 

Vervolgens heeft de whisky drie jaar de tijd om de juiste "Golden Spirit of Frisia" te krijgen. Na deze lagering wordt de Frysk Hynder whisky afgevuld in een fles, die wordt afgesloten met een kurkafsluiting waarop een tinnen paardenhoofdje is bevestigd.

 

De fles wordt eveneens voorzien van een handgeschreven etiket, waarop interessante informatie wordt gegeven over bijvoorbeeld wanneer de whisky is gestookt, door wie, op welk type vat de whisky was gelagerd.